Philips Wake-up Light (HF3485) repareren

Door Tarin op woensdag 11 november 2015 20:58 - Reacties (15)
Categorie: Elektro, Views: 10.619

De afgelopen 3,5 jaar werd ik op een fijne manier gewekt door ons Wake-up Light. Het was geen goedkoop apparaat (tegen de €100) en waren niet alle features zo geweldig als gehoopt (de USB-aansluiting is nagenoeg ongebruikt gebleven omdat het apparaat geen shuffle ondersteunt - het enige MP3tje wat je er op hoeft te zetten is dus "I got you babe"), maar ik ben altijd erg te spreken geweest over het concept en de gebruikersinterface (niet overbodig voor het ding wat je 's ochtend als eerste met je slaapdronken hoofd moet bedienen).

http://static.tweakers.net/ext/f/VPwIRcNAqi5Zj2aRZcjI2NIa/full.jpg

En toen deed hij ineens raar. Het licht ging na 1 druk op een knop ineens helemaal aan. Of helemaal uit. Of (vervelender) zonder enige aktie stond het volume op 0.. en die vogeltjes waren eigenlijk wel erg handig..

Na wat rondsurfen las ik dat dit een vaker voorkomend probleem is. De Philips-website raadt aan de wekker even (of langer) zonder stroom te zetten (hielp niet) en op het forum van Radar hadden mensen een (eenvoudiger) nieuw model weten te regelen via de klantenservice.
Helaas zat er voor ons geen nieuw model in, hoewel ik de vriendelijke klantenservice-medewerker naar de Radar-topics had gelinkt konden ze dit nu niet meer voor me regelen - er zat alleen een kortingsbon voor een nieuwe wekker in, te gebruiken in de Philips online-store, die ongeveer net zoveel duurder was als de kortingsbon waard was.

Best jammer, want het lijkt een ontwerpfout te zijn. Met hulp van de stamgasten van de EL-kroeg kwam ik achter het probleem: de knoppen aan de zijkant doen soms alsof ze ingedrukt worden (kort sluiten), iets wat goed kan komen door een te hoge omgevingstemperatuur. Ze zitten vlak naast de 100W halogeenlamp die de zonsopgang simuleert.
Je zou zeggen dat een lampenfabrikant een en een bij elkaar op zou kunnen tellen.

Enfin, met dank aan mux, die veel interessantere blogjes schrijft dan ik, heb ik een nieuwe set knopjes bemachtigd (TE Connectivity 1825027-4 was niet verkrijgbaar bij Farnell, dus ik heb deze besteld en ze met de dremel ingekort).

Omdat ik wat gestoeid heb om het apparaat open te maken zal ik hier kort uit proberen te leggen hoe de Wake-up Light in elkaar steekt:

Let op, begin niet aan dit soort reparaties als je geen idee hebt waar je aan begint. 230V is geen speelgoed.

http://static.tweakers.net/ext/f/MP7C9dKO5p1n7SKZPXPSlQ7O/full.jpg

De witte ring zit vastgeklikt. Met een dunne platte schroevendraaier en wat beleid is deze los te halen.

http://static.tweakers.net/ext/f/G1ZB1tri3F2QNmxVUz5mOJpb/full.jpg

Onder vier van de rubber voetjes zitten schroeven. Een lange, dunne schroevendraaier is hier vereist - normaal gesproken doe ik alles met een setje bitjes, maar deze schroeven zitten te diep in een te smal gat.

http://static.tweakers.net/ext/f/1caS8sttgKYOqpTP1x3JlFWE/full.jpg

Ook de witte kap zit vastgeklikt. Deze is wat lastiger los te krijgen, maar ook hier bieden een dunne, platte schroevendraaier en enige voorzichtigheid de oplossing. Pas op rond de USB-poort en de knoppen.

http://static.tweakers.net/ext/f/H4sMHPq9VRdjElFkYolg4rFi/full.jpg

Met de kap los kan het middenstuk met de lamp van de bodem af getild worden. Het kan zijn dat het lampje losgeschroefd moet worden en eventueel de kabelbinder om het kabeltje verwijderd moet worden om het middenstuk ver genoeg op te kunnen tillen.

http://static.tweakers.net/ext/f/XWGkgTciSSYRTxNkzKntxf7V/full.jpg

http://static.tweakers.net/ext/f/RNeobR1XWWtNZCp28eRQaZKV/full.jpg

De unit met de knopjes zit met een stekkertje vast, en kan dus gelukkig in z'n geheel uit het apparaat gehaald worden voor het soldeerwerk.

http://static.tweakers.net/ext/f/pN5VGHCVkx4GOILghSyQkBIj/full.jpg

http://static.tweakers.net/ext/f/Kr89GHIvGksEVc7oVGg3Cxu8/full.jpg
Er zit een plastic kapje over de schroeven (lostrekken) en het asje van de hendel zit vast met een veiligheidsring (stevige vingernagels). Niet kwijtraken ;).

http://static.tweakers.net/ext/f/qM1gyIowumtGcqqN91hy7qC7/full.jpg
De knopjes zitten netjes naast elkaar op een printje. Ik heb de antislip-tape van de originele knopjes overgeplakt op de vervangende.

De wekker doet inmiddels alweer bijna twee maanden zonder sputteren zijn werk :).

Moodlight 101: LEDjes faden

Door Tarin op dinsdag 27 mei 2008 17:25 - Reacties (2)
Categorie: Moodlight, Views: 6.947

We kennen allemaal de Livingcolors van Philips: een flinke RGB-led in een doorzichtige bol, die door middel van gekleurd licht de sfeer in de kamer aan moet passen aan de bui van degene met de afstandsbediening.
Leuk bedacht natuurlijk, maar zoiets kan je ook zelf maken, en inmiddels zijn ettelijke honderden mij voor geweest.
Dat weerhoudt mij er echter niet van om ook mijn projectje uit te pluizen en hier neer te zetten. Wie weet heeft iemand er wat aan, of biedt het iemand de mogelijkheid mijn ongetwijfeld brakke programmeer-kunst-en-vliegwerk af te kraken ;).

Lees verder »

Nieuw speeltje

Door Tarin op donderdag 15 mei 2008 11:18 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 8.359

Nou ja, nieuw.. de afgelopen maanden ben ik af en toe met het ding aan het klooien geweest, maar inmiddels begrijp ik een beetje hoe het ding werkt.

http://tweakers.net/ext/f/QTgQIRxb5MHWqjgwRMy8iKWQ/full.jpg

Lees verder »